Uterin Polipler, uterin kavite içerisine kadar uzanan rahmin iç duvarına yapışık oluşumlardır. Bunlar, rahim yüzeyini kaplayan tabakada (endometrium) hücrelerin aşırı büyümesinden kaynaklanır. Uterin Polipler genellikle kanserli değildir (benign); bununla birlikte bazıları, zamanla kansere dönüşebilir (prekanseröz polipler). Bunlar genellikle döngüsel hormon değişikliklerine duyarsızdır.
Polipler yumuşak ve kistik ya da sert ve fibröz olabilir; bunlar, pediküllü veya sapsız, tekli veya çoklu olabilir; ayrıca küçük (minimal uterin kavite distorsiyonu içeren) ila büyük (tüm uterin kaviteyi dolduran) boyutlarda görülebilir.1
Uterin poliplerin belirtileri ve semptomları şunlardan oluşur:
Polip tanısı sıklıkla bir transvajinal ultrason yoluyla ortaya konur; fakat tanının doğrulanması sadece histeroskopiyle yapılabilir.
Histeroskopi ayrıca polipin benign veya malign yapısını doğrulamak amacıyla biyopsiler alınmasına olanak tanır. Ara sıra histerosalpingografi (rahmin boya ile doldurulmasının ardından röntgeni çekilir) ve salin sonografi (uterin kavitenin normal salinle doldurulmasının ardından ultrason taraması yapılır) gibi diğer tanısal teknikler de uterin polipleri tespit edebilir.
Progesteron ve gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri dahil olmak üzere antiöstrojenik etkisi olan belirli hormon tedavileri, polip semptomlarını hafifletebilir.
Fokal intrauterin patolojinin geri kazanılmasına yönelik kör yöntemler, polip forsepsiyle avülsiyonu veya endometriumun kör küretajını içerir. Bu yaklaşımlar, tanınmamış olabilen ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen potansiyel rahim travmasıyla ilişkilendirilebilir. Poliplerin çıkarılamaması ve tamamlanmamış çıkarma işlemiyle ilgili sorunlar da iyi bilinmektedir. Bu sebeple uterin poliplerin çıkarılması, görsel kontrol (histeroskopi) ile gerçekleştirilmelidir.
Histeroskopik teknolojideki gelişmeler sayesinde küçük polipler doğrudan görüş altında çıkarılabilmektedir. Rijit operatif histeroskopun çalışma kanalı çapı 2 ila 3 mm'ye kadar indiğinde makas veya biyopsi forsepsi gibi ince mekanik aletler kullanılabilir. Bu tür yaklaşımların güvenliği ve uygulanabilirliği rapor edilmiştir.3
Büyük polipler sıklıkla, anestezi altında büyük çaplı elektrocerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen histeroskopik rezeksiyon kullanılarak çıkarılır. Ayakta tedavi ortamında poliplerin elektriksel olmayan mekanik işlemle çıkarılmasına izin verecek yeni teknolojiler geliştirilmiştir. Bahsi geçen ikinci teknik, lokal anestezi uygulanmadan veya sınırlı şekilde uygulanarak gerçekleştirilebilir.4,5
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışmak için zaman ayırın.