placeTürkiye (Turkey)

Genel bakış

Birçok kadın, semptomları olmadığından fibroidlerinin olduğunun farkında değildir. Fibroidler yaygındır; yaklaşık olarak 3 kadından 1'i, yaşamının belirli bir noktasında fibroid geliştirmektedir. Bunlar çoğunlukla, 30 ila 50 yaşındaki kadınlarda ortaya çıkar ve semptomatik olur. Bazı durumlarda fibroidlerin neden olduğu başka komplikasyonlar gebeliği etkileyebilir veya infertiliteye sebep olabilir. Bunlar genellikle menopozdan sonra asemptomatik olur.1

Fibroidlerin semptomları nelerdir?

Semptomlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Ağır ve/veya ağrılı adet dönemleri
  • Karın ağrısı
  • Bel bölgesinde ağrı
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Kabızlık
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık1

Kendi sağlığınızı ihmal etmeyin. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışmak için zaman ayırın.

Sonraki aşama nedir?

Kadınların yaklaşık olarak yalnızca üçte biri semptomları yaşadığından fibroidlerin tanısı sıklıkla rutin jinekolojik muayene, test veya tarama sırasında rastlantısal olarak konulur.

Bununla birlikte tanı aşağıdakilerin yapılmasını gerektirebilir:

  • Pelvis muayenesi
  • Ultrason taraması (abdominal veya transvajinal)
  • Histeroskopi; vajina ve serviksten geçerek rahmin içerisine küçük bir teleskop (histeroskop) sokularak yapılır
  • Laparoskopi; fibroidlerin olup olmadığına bakmak için cilde yapılan küçük bir abdominal insizyon yoluyla kameralı küçük bir boru yerleştirilerek gerçekleştirilir
  • Biyopsi: Bazı durumlarda histeroskopi veya laparoskopi sırasında küçük bir doku numunesi çıkarılabilir

FİBROİDLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağır adet dönemlerini ve ağrıyı hafifletmek için Antiinflamatuvar tedavi veya Hormon tedavisi (antiöstrojen tedavisi) gibi Tıbbi Tedaviler mevcuttur ve kullanılabilir. Hastaya ve fibroidlerin yapısına bağlı olarak çok sayıda cerrahi yaklaşım önerilebilir.

Bunlar arasında şunlar vardır:

Fibroidlerin histeroskopik elektriksel rezeksiyonu

Bu, rahmin içerisinden fibroidleri (submukozal fibroidler) çıkarmak için bir histeroskopun ve küçük cerrahi aletlerinin kullanıldığı bir prosedürdür. Bu prosedür, gelecekte çocuk sahibi olmayı isteyen kadınlar için uygundur. Prosedür, genel veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir.

Fibroidlere histeroskopik mekanik doku çıkarma işlemi uygulanması

Söz konusu teknik üzerine özel eğitim almış bir klinisyenin, fibroid dokusunu kesip ayırmak ve çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir elektriksel olmayan mekanik rezeksiyon cihazı kullandığı yeni bir prosedürdür. Geleneksel elektrikli histeroskopik rezeksiyonla karşılaştırıldığında bu tedavinin başlıca faydası, tedavinin hiç anestezi uygulanmadan veya yalnızca lokal anestezi uygulanarak poliklinikte gerçekleştirilmesine de imkan tanımasıdır.

Miyomektomi

Miyomektomi, rahim duvarınızdaki fibroidleri çıkarmak için yapılan cerrahidir. Hala çocuk sahibi olmak istiyorsanız histerektomiye bir alternatif olarak düşünülebilir. Miyomektomi, her türde fibroid için uygun değildir. Jinekoloğunuz; fibroidlerin boyutu, sayısı, pozisyonu ve yapısı gibi faktörlere dayalı olarak prosedürün uygun olup olmadığına dair tavsiye verebilir.

Histerektomi

Histerektomi, rahmin alınması için uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Bu, fibroidlerin nüksetmesini önleyen en etkili yoldur. Bu tedavi, semptomatik fibroidleriniz veya şiddetli kanamanız varsa ve daha fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız düşünülebilir. Histerektominin gerçekleştirilebileceği birkaç farklı yol vardır. Vajinal Histerektomi, Laparoskopik Histerektomi veya Abdominal Histerektomi. Hem vajinal hem de laparoskopik histerektomi, Minimal İnvazif Prosedürler olarak görülür ve makul ölçüde hızlı ilerleyen bir taburcu olma ve normal aktiviteye geri dönüş süreci sağlar.1

  • 1. https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/