Medisch Universiteitscentrum Mannheim (UMM) gaat snel over op zorg op afstand.

Uitdaging

COVID-19 verstoort bariatrische chirurgie en heeft effect op de huidige en toekomstige patiënten.

Impact

In slechts vier weken zorgen Medtronic en de bariatrie-afdeling ervoor dat het zorgtraject op afstand en contactloos plaatsvindt.

Land

Duitsland

Toen COVID-19 er in maart 2020 voor zorgde dat alle electieve ingrepen uitgesteld moesten worden, moest de bariatrie-afdeling van het UMM op zoek naar een manier om persoonlijke consulten snel te verminderen terwijl de pipeline wel gevuld moest blijven.

Medtronic implementeerde versneld traject voor zorg op afstand in nauwe samenwerking met chirurgen, verpleegkundigen en receptionisten van de UMM om een nieuw traject voor zorg op afstand te ontwerpen en implementeren. En in slechts vier weken is er een volledig werkend, zorg op afstand-traject voor bariatrie opgezet. Dit zorgde ervoor dat het ziekenhuis de efficiëntie kon verhogen en capaciteit kon vrijmaken door:

  • alle vereiste persoonlijke consulten (minimaal vier) om te zetten naar consulten op afstand
  • extra afspraken als gevolg van ontbrekende of onvolledige documentatie en diagnostiek kon elimineren

Ze verbeterden tevens hun doorverwijzingsaantallen van verzekeraars en patiënten van buiten de staat.

Voor patiënten 

Het traject voor zorg op afstand biedt:

  • Verlaagd risico op infectie
  • Verhoogd gemak door wacht- en reistijden te elimineren
  • Verbeterde toegang tot zorg door uitgebreidere capaciteit

Als gevolg van het succes van het project koos het ziekenhuis ervoor om het versnelde zorg op afstand-traject op meer afdelingen te implementeren.

"We wilden dit al meer dan 1,5 jaar invoeren. Met hulp van Medtronic hadden we een compleet concept en een uitvoerbaar plan waardoor we snel konden handelen."

"Wij dachten dat de softwaretool de grootste uitdaging zou vormen. Medtronic hielp ons te begrijpen dat er nog veel meer nodig is om een zorg op afstand-traject succesvol te laten werken. Wat we nu hebben is veel uitgebreider en patiëntvriendelijker.

PD Dr. med. Mirko Otto, hoofd bariatriechirurgie, Medisch Universiteitscentrum Mannheim