Your browser is out of date

With an updated browser, you will have a better Medtronic website experience. Update my browser now.

×

Skip to main content
placeholder

Leven met DBS-therapie Uw gezondheid

Dwangstoornis (obsessive-compulsieve stoornis - OCD)

De volgende richtlijnen met betrekking tot uw DBS-systeem (voor diepe hersenstimulatie) ter behandeling van uw dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis - OCD) zullen u helpen om het maximale uit uw DBS-therapie te halen.

Thuis herstellen

Na afloop van uw operatie geeft uw arts of verpleegkundige u instructies voor de zorg die u thuis dient te ontvangen. Onderdeel van die instructies is meestal informatie over uw medicatie, het herstelproces na de operatie, en wanneer u uw dagelijkse activiteiten kunt hervatten.

Genezing en herstel

Volledig herstellen na de operatie is een proces dat verscheidene weken kan duren. Tijdens het herstelproces kunt u wat ongemak ervaren rond de incisieplaatsen op uw hoofdhuid en rond de implantatieplaats(en) van de neurostimulator(en). Bij ongewone symptomen dient u contact op te nemen met uw arts.

Medicatie

Volg altijd de aanwijzingen van uw arts met betrekking tot uw geneesmiddelen op.

Dagelijkse activiteiten en lichaamsbeweging

Tijdens uw herstel moet u de instructies van uw arts opvolgen over activiteiten waarbij u uw nek moet buigen of uw armen boven uw schouders strekt, en inspanningen als het tillen van zware voorwerpen.

Wees extra voorzichtig bij deelname aan ruwe activiteiten of activiteiten waarbij u kunt komen te vallen. Plotselinge bewegingen kunnen leiden tot verschuiving van de geleidingsdraad/-draden in de hersenen. Als u komt te vallen, kunnen onderdelen van het geïmplanteerde DBS-systeem beschadigd raken. Er kan dan een operatie nodig zijn om beschadigde onderdelen van het systeem te repareren of te vervangen.

Contact opnemen met uw arts

Neem contact op met uw arts als zich een van de volgende situaties voordoet:

  • U heeft last van pijn, roodheid of zwelling van uw hoofdhuid, hals of borst rond de plaats waar het stimulatiesysteem is geïmplanteerd.
  • De stimulatie heeft niet het gewenste effect terwijl de stimulator wel aanstaat.
  • U ervaart ongemak of pijn tijdens de stimulatie (zet de neurostimulator eerst uit voordat u uw arts belt).
  • U kunt de neurostimulator niet uit- (of aan-) zetten met het patiëntenprogrammeerapparaat.
  • U hebt het gevoel dat uw symptomen onverwacht veranderd zijn.
  • U heeft ongewone symptomen waarvan u denkt dat ze mogelijk worden veroorzaakt door elektromagnetische interferentie (bv. bij diefstaldetectoren of beveiligingsapparatuur op luchthavens).
  • U bent uw patiëntenprogrammeerapparaat verloren.

Nuttige tips

  • Vertel medisch personeel altijd dat bij u een DBS-systeem is geïmplanteerd en waar het systeem zich bevindt. Als men vragen heeft, moet men contact opnemen met uw arts.
  • Neem contact op met uw arts als u ongewone symptomen ervaart die verband kunnen houden met uw neurostimulator.
  • Bezoek alle vervolgafspraken.
  • Wanneer de neurostimulator uitgezet wordt, keren uw symptomen weer terug. Sommige symptomen komen al snel terug. Bij andere symptomen kan dat wat langer duren.

Gewijzigde symptoomonderdrukking

Er kunnen na verloop van tijd veranderingen in de mate van onderdrukking van uw symptomen optreden.

Die veranderingen kunnen zijn:

  • verminderde symptoomverlichting;
  • geen symptoomverlichting;
  • verlies van effectieve stimulatie.

In veel gevallen kan uw arts deze veranderingen corrigeren door uw DBS-systeem opnieuw te programmeren. Er kan echter ook een operatie nodig zijn om de geleidingsdraad te verplaatsen of te vervangen, of het systeem te verplaatsen of te verwijderen.

Omdat uw aandoening in de loop der tijd kan veranderen, kan ook uw toestand met stimulatie verbeteren, verslechteren of constant blijven.

U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.