Your browser is out of date
With an updated browser, you will have a better Medtronic website experience. Update my browser now.
(Peri)anale fistels
Een fistel bij de anus (perianale fistel of pijpzweer) is een nieuw gangetje/verbinding tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen. De uitgang van de fistel zit meestal direct naast de anus, maar soms ook midden op de bil. Dan heeft de fistel zich door het bekken en de bil heen gewerkt.
Er zijn vier verschillende soorten perianale fistels. De fistels die het vaakst voorkomen zijn de transsfincterische fistel en de intersfincteristische fistel. Een transsfincterische fistel loopt vanuit de anus door de inwendige en uitwendige kringspier. Een intersfincterische fistel loopt vanuit de anus door de inwendige kringspier en dan naar buiten.
De andere twee soorten perianale fistels zijn de extrasfincterische en de suprasfincterische fistel; deze komen minder vaak voor. Een extrasfincterische fistel is een zogenaamde complexe fistel. De suprasfincterische fistel loopt door het bovenste deel van de buitenste kringspier en deze wordt wel een hoge fistel genoemd.
Een perianale fistel ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in de buurt van de anus (abces). Dit abces ontstaat door een ontsteking van een anaalkliertje. Zo’n abces (een zakje met pus) zakt naar buiten en veroorzaakt vaak pijn. Zo ontstaat er een gangetje dat na de genezing van het abces blijft bestaan. Dat is een perianale fistel.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn:
Meestal zijn de klachten zo duidelijk dat lichamelijk onderzoek voldoende is. Soms is extra onderzoek nodig.
U dient de informatie op deze site niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.